Lærling hos Norvalves

Ingen av dem kunne tro sine egne øyne da svaksynte Trygve (20) besto fagprøven til «bestått meget godt». Desto større var gleden.

 

– Jeg ble sjokkert, og var i ekstase, forteller Trygve Lorenzo Arnesen. Han beskriver øyeblikket da prøvenemden kom tilbake etter å ha konferert i godt over en time.

– Hadde jeg ikke allerede sittet, så hadde jeg nok falt ned på stolen.

– Kan du klare dette da?

Historien om Trygve er en historie om en gutt foreldrene fikk stadfestet var svaksynt allerede kort tid etter fødselen. Men familien behandlet ham aldri annerledes enn søsknene eller kameratene til tross for sitt handikap. Foreldrene lot ham prøve, og selv hoppet han i det, både innebandy, buekorps og løping.

Og videregående skole.

Jeg har aldri følt meg synshemmet eller handikappet, og har aldri latt det stoppe meg.

Trygve Lorenzo Arnesen

Han bestemte seg for at han ikke ville utdanne seg til en kontor-jobb. Samtidig var han klar over at det kunne by på problemer – med hans øyne – å gjennomføre TIP (Teknikk og industriell produksjon). Det ble ikke bedre av et besøk på den videregående skolen to uker før han skulle starte. Foreldrene var med, og de ble svært usikre på om Trygve kom til å klare å håndtere maskinene. Han fikk også inntrykk av at skolen nok syns dette var i drøyeste laget å satse på for ham.

Men Trygve ville gå der. Han tenkte: Alt kan læres.

Stolt av seg selv
Trygve Lorenzo Arnesen er svært aktiv i buekorpsmiljøet i Bergen.

– Jeg har aldri følt meg synshemmet eller handikappet, og har aldri latt det stoppe meg. Men jeg veldig klar over hvor grensen går for hva jeg kan gjøre og ikke, forteller han.

Den grensen går åpenbart ikke ved å ta fagbrev i CNC-maskineringsfaget. Et fag der man produserer presisjonsdeler med nøyaktighet på tusendels millimeter. Fagprøven ble bestått til meget for vel en måned siden.

– Nei, grensen går ikke der. Men jeg må helt ærlig si at jeg er litt stolt av meg selv, sier han, mens han smiler lurt for seg selv.

Blant de 10 % beste

Bare én av ti lærlinger oppnår denne topp-vurderingen på fagprøven. Noe som gjør Grethe Bjorøy og Svanhild Hausberg i Live2Learn – flerfaglig opplæringskontor, enormt stolte av lærlingen sin.

– Det har vært en fantastisk reise å følge deg, Trygve. Fra første dag. Du har all mulig grunn til å være kjempefornøyd og stolt. Og vi er kjempestolt av deg, sier opplæringskonsulent Hausberg, mens hun ser på den uteksaminerte fagarbeideren.

Hun får støtte av Bjorøy, som knapt klarer å stoppe når hun beskriver gleden hun kjenner på vegne av Trygve.

– Det er bare helt fantastisk. Vurderingen han fikk på fagprøven sier noe om at han aldri har hatt fokus på det han ikke kan, bare på det han kan klare. Og han har hatt et humør og en holdning og en ydmykhet, og har vist en samarbeidsevne som er helt unik. Han har gjort jobben gjennom læretiden på en beundringsverdig måte, mener Bjorøy.

Klar melding: – Kom igjen!

Hun vil bruke Trygves historie til å vise verden, lærere og elever som mangler motivasjon at det kan gå bra hvis man står litt på.

– Til ungdommer som sutrer om den minste motgang vil jeg si: Kom igjen, gi litt, så skal du få se at det kan gå bra. Det er mange som ikke har hatt troen på Trygve, men han klarte det, sier Grethe Bjorøy, som oppriktig mener firmaet som får Trygve i sin stab er heldige.

– Nå er Trygve fritt vilt. Nå skal de få krangle om å få ham inn. Han har fantastiske egenskaper, gode holdninger, og er godt likt av alle, skryter Bjorøy.

Til ungdommer som sutrer om den minste motgang vil jeg si: Kom igjen, gi litt, så skal du få se at det kan gå bra.

Grethe Bjorøy, daglig leder i Live2Learn

Trygve hører på. Men om han klarer å ta til seg alle lovordene er han usikker på.

– Jeg tar det til meg. Men dette er slikt jeg har hørt gjennom hele oppveksten. Folk har blitt så overrasket over at jeg greier å være med i gym og spille kanonball. Men jeg vil gjerne gjøre alt mulig selv om jeg er synshemmet. Du kan kalle meg sta. Når jeg får beskjed om at det er noe jeg ikke kan gjøre på grunn av synet, ja, da gjør jeg det i alle fall, sier han.

ENORM GLEDE: Grethe Bjorøy og Svanhild Hausberg i Live2Learn – flerfaglig opplæringskontor er stolte over at Trygve Lorenzo Arnesen nå kan kalle seg fagarbeider i CNC maskineringsfaget. – Han har fantastiske egenskaper, gode holdninger, og er godt likt av alle, skryter Bjorøy.